Nu existã vreun sortiment de cafea anume pentru clismã. Se poate folosi orice cafea, important este sã fie proaspãtã si bine mãcinatã. Nu se foloseste cafeaua solubilã.

Se pun 3 linguri de cafea fin mãcinatã în 300 ml apã clocotitã, se fierbe la foc mare 5 minute, apoi 7 minute la foc mic, se lasã apoi 14 minute la o temperaturã ridicatã, dupã care se lasã la rãcit. Rezulta 250 ml de cafea. Aceasta se amestecã în 750 ml de apã curatã (de izvor sau platã) şi se administreazã rectal, cu irigatorul. La început se administreazã cantitãţi mai mici din acest preparat, cîte 400-600 ml, crescînd treptat cantitatea de lichid introdusã pînã la 1000 ml.

La clinici din strãinãtate, clismele se fac cu aparate speciale, controlîndu-se mai mulţi parametri, dar clisma se poate face şi cu un irigator obişnuit. Canula (partea care se introduce în rect) nu trebuie sã fie din material dur, se unge cu unguent de gãlbenele şi tãtãneasã foarte bine înainte de folosire şi, cu acelaşi unguent, se unge şi rectul. Apa cu cafea se introduce lent, gradat, evitînd presiunea în colon, mai ales dacã existã tumori pe colon sau rect. Toatã operaţiunea de introducere a lichidului dureazã 7 minute, apoi lichidul este ţinut în colon 10-14 minute, timp în care pacientul se întoarce în poziţia culcat pe o parte şi pe cealaltã, apoi se ridicã în şezut pentru 1-2 minute, fãcînd sãrituri pe vîrfuri. Dupã 10-14 minute, lichidul este eliminat prin scaun. Clisma cu cafea se face o datã la 3 zile. Dupã clisma cu cafea, în urmãtoarele douã zile se va face clismã cu muşeţel sau nalbã.

Clisma cu cafea se face dimineaţa, pe stomacul gol, pentru cã efectul energizant mare oferit de acest remediu nu este indicat sã se obţinã seara. La persoanele cu boli grave, detoxifierea bruscã a organismului (angrenînd foarte mult ficatul în procesul de dezintoxicare) poate produce stãri de greaţã sau vomã. Aceastã clismã se poate folosi în terapiile tuturor bolilor grave. Nu se face în perioada imediat urmãtoare dupã operaţiile de colon. Este bine sã se facã sub supravegherea şi la indicaţia specialistului.